RIH SPORT Amsterdam is in 1921 opgericht door de gebroeders Willem (Wim) en Joop Bustraan. De broers waren hiervoor pijpfitters in de Westergasfabriek, waar zij zich door de jaren heen hadden gespecialiseerd in het werken met allerlei verschillende soorten buizen. De stap naar het bouwen van racefietsen was dan ook niet groot en er verdween wel eens een buis hier en daar uit de voorraad van de gasfabriek. Al snel bleek dat de broers sterke, lichte fietsen konden maken, waardoor ze snel populair warden bij de serieuze wielrenners uit de jaren 20.

Jarenlang bouwden zij op de Westerstraat in het hartje van de Jordaan, racefietsen op maat voor een groot deel van de Nederlandse wielren elite. In totaal zijn er in bijna een eeuw tijd 63 wielrenners wereld- en/of Olympisch kampioen geworden op RIH SPORT racefietsen en ruim 350 Nederlands kampioenen.

In 1948 deden de gebroeders Bustraan de zaak over aan Willem Bustraan Jr die later de heer Wim van der Kaaij in de leer aannam en opleiden om de zaak uiteindelijk in 1973 over te nemen.
Sinds het overlijden van de heer van der Kaaij, zijn wij onder leiding van bouwer Dries Baron bezig met het moderniseren van onze fietsen en productiemethoden, waarbij we altijd oog houden voor de originele RIH SPORT waarden en historie in elk facet van ons process en product. Kort samengevat: De beste fiets voor iedere individuele wielrenner

Kampioenenmaker

Al sinds de allereerste dagen van RIH SPORT worden onze racefietsen gebruikt in wedstrijden en zijn er duizenden kampioenschappen op verreden. In 1924 was Jan Hijzeldoorn de eerste RIH SPORT rijder die Nederlandse kampioen werd op – zowel op de kilometer als op de sprint. Zoals gezegd volgden er de volgende decenia velen. Van Arie van Vliet en Jan Derksen tot Peter Post en Leontien van Moorsel. In totaal zijn er 63 wereld- en Olympisch kampioenschappen en ruim 350 Nederlands Kampioenschappen op een RIH SPORT behaald. We zijn enorms trots op iedere kampioen en werken stiekem naar kampioen nummer 64.

What’s in a name

Er bestaat het misverstand dat de RIH uit RIH SPORT staat voor Rijwiel Industrie Holland. De gebroeders Bustraan, hebben echter altijd aangehouden dat zij de naam hebben gevonden in de boeken van Karl May. RIH is de naam van het paard van Kara Ben Nemsi, een arabische ridder in enkele boeken van May, en volgens kenners een alter ego van de schrijver. RIH zou volgens May Arabisch zijn voor “Zo snel als de wind.”